Uw zoekacties:

2017 Gemeente Den Bommel, 1812-1938

U zoekt nu binnen een specifieke toegang, zoekresultaten zullen zich daarom binnen deze toegang bevinden.
 

Zoeken en bladeren

  • Bladeren. U kunt door de inventaris bladeren door hieronder op 'Inventaris' te klikken. U krijgt dan de volledige inventaris in een boomstructuur te zien. Eventuele rubrieken kunt u openen door op het plusje voor de titel te klikken. Kijkt u verder ook zeker even in de inleiding. Deze bevat over het algemeen meer informatie over het archief en de archiefvormer, daarnaast staan in de inleiding soms aanwijzingen voor u als gebruiker. Sommige gemeentelijke archieven zijn gevormd als code-archief volgens de VNG-code. In dat geval bevat de inleiding meer informatie over hoe dit systeem werkt.
  • Eenvoudig zoeken. Bent u op zoek naar een specifiek resultaat, dan kunt u beginnen met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Mocht u op zoek zijn naar een specifiek inventarisnummer dan kunt u daar in dit veld op zoeken. Verder is het mogelijk om uw zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Zoekresultaten
Als u gezocht hebt op een zoekterm worden de gevonden archiefstukken getoond onder 'Gevonden archiefstukken'. Als u één van de resultaten in deze lijst aanklikt wordt er meer informatie over dit archiefstuk getoond, zoals de datering van het stuk en eventuele informatie in het veld 'Notabene'. Verder ziet u ook waar het archiefstuk zich in de structuur van de archieftoegang bevindt.
 

beacon
 
 
Inleiding
Het heeft lang geduurd voor het dorp Den Bommel een zelfstandig bestuur kreeg. Als onderdeel van de heerlijkheid St. Adolphsland was het in feite vóór 1812 een aanhangsel van Ooltgensplaat. In 1647 was echter al wegens de houw van een eigen kerk een afzonderlijke gereformeerde gemeente opgericht. De gemeente dankt hieraan dan ook haar wapen (bevestigd in 1816): "van lazuur, beladen met een kerk van goud". De afschaffing van de heerlijke rechten na de staatsregeling van 1798 maakte de banden der beide dorpen nog minder hecht. De naam St. Adolphsland verdween; voortaan werd gesproken van Ooltgensplaat en Den Bommel. De dorpen telden in dat jaar tezamen 1847 inwoners. In april 1809 richtte een aantal inwoners zich met een rekest tot de koning, met het verzoek tot afscheiding van Den Bommel. Veel tegenstand werd niet ondervonden. Bij de besprekingen van het rekest door de municipaliteit onthielden de raadsleden, die Den Bommel representeerden, zich van stem. Ruim twee jaar later gingen de wensen in vervulling. Anthonij van Weel was een belangrijk voorvechter van de afscheiding. Bij décret impérial van 21 oktober 1811 werd "Bommel" van Ooltgensplaat afgescheiden en tevens samengevoegd met Stad aan 't Haringvliet. Deze toestand heeft niet lang geduurd. Bij Koninklijk Besluit van 9 oktober 1816 werd Stad aan 't Haringvliet een afzonderlijke gemeente. Eerst bij wet van 6 november 1887 is de naam "Bommel" officieel in "Den Bommel" veranderd.
De banden met Ooltgensplaat waren nog niet geheel verbroken. Tot februari 1836 hadden beide gemeenten nog een gemeenschappelijk algemeen armbestuur. Nadien vormden de raadsleden van Den Bommel een college van "Grootarmmeesteren". De ambachtsheer van St. Adolphsland kreeg ook in Den Bommel gedeeltelijk weer enige rechten aangaande benoemingen en goedkeuringen toebedeeld. Door een besluit van de kerkenraad mocht hij ook een stem uitbrengen bij de beroeping van nieuwe predikanten.
Het archief van de gemeente over de periode 1812-1938 is, vooral wat betreft de losse stukken, behoorlijk gedecimeerd. Werd in de oorlogsjaren '40-'45 het gemeentehuis geheel vernield, in 1953 moest na de watersnoodramp het archief door een particulier bedrijf worden "gedroogd en geordend". Hoewel veel door vocht is aangetast, had de schade groter kunnen zijn. Van de correspondentie uit de periode 1884-1921 is vrijwel niets meer over.
Hoewel Den Bommel in de jaren 1812-1816 met Stad aan 't Haringvliet één gemeente vormde, moet men van dat laatste dorp in dit archief niet veel gegevens verwachten. Van vóór 1817 zijn immers geen notulen voorhanden.
Een poging tot invoering van een rubriekenstelsel blijkt uit de ingekomen stukken van 1824-1825. In de praktijk is het echter niet gerealiseerd. De stukken kregen wel een onderwerp en een nummer, maar bleven chronologisch opgeborgen. Men ging op de gewone voet verder. Naast de series notulen enz. werd een serie "ingekomen stukken" met indikateurs en registers van uitgaande brieven aangehouden. Van 1922 tot en met 1928 is een alfabetisch rubriekenstelsel in gebruik geweest. Deze bundels waren echter dermate onvolledig, dat van restauratie van dit stelsel is afgezien. In 1929 heeft men tenslotte het registratuurstelsel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ingevoerd, volgens welke systematiek de afdeling "Stukken betreffende bijzondere onderwerpen van bestuur" in deze inventaris, ook binnen de rubrieken, zoveel mogelijk is ingedeeld. Het archief uit de periode 1939 tot en met 1965 zal in een afzonderlijke inventaris beschreven worden.
Tijdens de inventarisatie zijn de volgens de voorschriften voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden van na 1850, voor zover zij van geen belang waren, vernietigd.
N.B.De met een * gemerkte inventarisnummers (grotere delen) bevinden zich niet in de archiefdozen.

Kenmerken