Zoek in alles

Hulp bij uw onderzoek.

De informatie op deze website is zeer divers. Wij proberen de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historisch inzicht vereist.


Zoeken en bladeren

  • Bladeren. De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen en deze eventueel aan de rechterzijde van de pagina verfijnen op materiaal of categorie.
  • Eenvoudig zoeken. Wilt u een specifieker resultaat dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verkleinen door meerdere zoektermen op te geven.
  • Zoeken binnen een toegang. Als u een specifieke inventaris geselecteerd hebt kunt u ook binnen die specifieke toegang, bijvoorbeeld de inventaris van een gemeentearchief, zoeken. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm én bevindt zich in de betreffende toegang.
  • Uitgebreid zoeken. Door op de knop met de twee pijltjes naast het zoekvenster te klikken kunt u uitgebreid zoeken. Afhankelijk van de situatie kunt u meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld.
  • Zoektermen combineren. Zoektermen worden gecombineerd! De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Booleaanse operatoren. Normaal worden meerdere zoektermen altijd gecombineerd met AND. U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de Booleaanse operatoren: NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert. OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld: - Den Haag OR ’s-Gravenhage - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie. Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Verenigingtot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".

 

Verfijnen
In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat, aan de rechterzijde van de pagina, een
mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op
materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het
archiefmateriaal dat geselecteerd is.
 

Sorteren
De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang
verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen.

beacon
130  archieven en collecties
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details
 
 
 
 
 
Archieftoegang
Toon details